ბავშვებოოოო როგორ ხართ ?? )) მე მომენატრეთ ყველააა :* შოუ მოსაბეზრებელი რომ არ გამხდარიყო გადავწყვიტე რაღაც-რუღაცეები შემეცვალა... რადგან თქვენ უფრო მეტად გიზიდავთ სასმელი და დესერტი,მხოლოდ მათ რაცეპრებს დავდებ )) ამას დაემატება მუსიკა, და ფაქტები სხვადასხვა პროდუქტზე ))
დღეს შემოგთავაზებთ 2 დესერტს და 1 სასმელს,ასევე ფაქტებს და მოკლე ინფორმაციას ნაყინზე :))
ჩართეთ აუცილებლად ))
მოდით დავიწყოთ სასელით,რათქმაუნდა უალკოჰოლო :)თორე მერე თქვენს "პახმელიას" რა გაუძლებს? :დ
1) ხილის კოქტეილი
შემადგენლობა
ბანანი - 1 ცალი მსხალი - 1 ცალი ვაშლის წვენი - 200 მლ კივი - 2 ცალი შაქრის პუდრა - 20 გრ შოკოლადი - 10 გრ მომზადება
რაც უფრო ცხელა გარეთ მით უფრო მსუბუქი და გამაგრილებელი კერძები გვინდება. ამ რეცეპტს შეიძლება დავარქვათ კოქტეილიც და დესერტიც. ჩვენ დაგვჭირდება 1 მწიფე ბანანი, კივი, და მწიფე მსხალი.
ხილი გავფცქვნათ და მსხვილად დავჭრათ.
ხილი ჩავყაროთ ბლენდერში და ავთქვიფოთ. გამოვა ხილის პიურე.
ხილის პიურეში ჩავყაროთ შაქრის პუდრა და ჩავასხათ ვაშლის წვენი გასათხელებლად. თუ არ დავამატებთ წვენს გამოვა გემრიელი ხილის პიურე.
ჩავასხათ ჭიქებში და ზემოდან დავაყაროთ გახეხილი შოკოლადი ან დარიჩინი.
კოკოსი შევურიოთ შედედებულ რძეს. ამ მასისგან გავაკეთოთ გრძელი ფორმები. დავადნოთ შოკოლადი წყლის აბაზანაზე და თითო ფორმა ამოვავლოთ შოკოლადში. დავაწყოთ პერგამენტით დაფენილ ლანგარზე და გავაჩეროთ 1 საათი
ეს ემ გავაკეთე და მართლა უგემრიელესია ;)
3) "რაფაელო"
შემადგენლობა
ქოქოსის ფხვნილი - 300 გრ მოხალული ნუში - 50 გრ (ან ნებისმიერი თხილი) შედედებული რძე - 1 ქილა მომზადება
მინდა შემოგთავაზოთ ჩვენი ერთ-ერთი ავტორის ნათია ნებუნიშვილის რეცეპტი. რაფაელოს კანფეტების, რაც რეალურად მაროკოული ტრუფელის სახელით არის ცნობილი - მზადდება შემდეგნაირად: 300 გრ. ქოქოსის ფხვნილში ავურიოთ 1 ქილა შედედებული რძე. ამოვიყვანოთ პაწია ბურთები, ამ ბურთებში მოვათავსოთ თითო ნუში.. მივცეთ ისევ ბურთების ფორმა და მშრალ, ქოქოსის ხვნილის ფანტელებში გავაგოროთ.. ქოქოსის გრძელი ფანტელები აუცილებელია ბურთების ამოსავლებად, უფრო ლამაზს ხდის და ერთი შეხედვით ვერ გაარჩევთ რაფაელოსაგან.. მომზადებული ბურთები 4 საათით გავაჩეროთ მაცივარში.. თუ საჩუქრად გნებავთ ბურთები მოათავსეთ სპეციალურ ქაღალდში (რომელიც მაღაზიაში იყიდება,პაწია კექსის ზომისები).. გემოთი ჩვეულებრივ რაფაელოსაც კი სჯობს!!!.. ამ ინგრედიენტებით რაც ჩამოვწერე მზადდება 20-25 რაფაელო.. 30 მაქსიმუმ.. :)) ნუშის ზომაზეა დამოკიდებული..
წყარო: gurman.ge
გადავიდეთ ნაყინზე :)) მოკლე ინფორმაციით დავიწყებ ))
ნაყინი პირველად საფრანგეთში გამოიგონეს, დაახლოებით 17-ე საუკუნეში, თუმცა არსებობს ასეთი ლეგენდა, რომ პირველი საუკუნის რომის იმპერატორმა მთაზე ყოფნის დროს გადაწყვიტა რომ თოვლისთვის არომატიზებული ხილის წვენი უნდა შეერია, თვლიან რომ ნაყინიც პირველად სწორედ მაგ დროს დაარსდა, თუმცა არსებობს იმისი ვარაუდიც რომ ნაყინი საზოგადოებას პირველად მარკო პოლომ გააცნო 13-ე საუკუნეში.
კონუსური ფორმის ვაფლი, რომელიც დამახასიათებელია ნაყინისთვის პირველად სირიაში გამოიყენეს და შექმნეს, თუმცა ამის შემდეგ ეს იდეა გადაიღეს ნიუ იორკში, იტალიაში და სხვა ცნობილ ქალაქებში, სინამდვილეში კი მისი ფუძემდებელი სირია გახლავთ.
ჩაატარეს გამოკითხვა თუ რა სახის ნაყინს მიირთმევდნენ ყველაზე ხშირად, აღმოჩნდა რომ 33 პროცენტი ვანილის ნაყინს მიირთმევს, 19 პროცენტი კი შოკოლადის, დანარჩენი პროცენტები კი სხვადასხვა ხილის ნაყინზე გადანაწილდა.
წყარო:literatura.mcvane.ge
ფაქტები:
✔ ყველაზე დიდი ნაყინი მსოფლიოს ისტორიაში დამზადდა 1988 წელს კანადაში, გაგიკვირდებათ და მისი წონა 24 ტონა იყო.
✔ ნაყინი გამაგრილებელია დესერტია, რომელიც ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს, მინერალურ მარილებსა და ვიტამინებს შეიცავს. ნაყინის დასამზადებლად ძირითადად რძის პროდუქტებს იყენებენ (რძე, ნაღები, კარაქი , მურაბა, შოკოლადი, ნიგოზი, ნუში, კვერცხი, სტაბილიზატორები აგარი, ჟელატინი და სხვა, შაქარი, ხილი (ან კენკრა), არომატული ნივთიერებები და სხვა. ) ნედლეულისაგან განსაზღვრული რეზეპტით დამზადებულ ნარევს პასტერიზაციისა და ჰომოგენიზაციის შემდეგ ყინავენ და თქვეფენ.
✔ ისტორიკოსები თვლიან, რომ ნაყინი 5000 წელზე მეტია რაც არსებობს. იგი გამოიგონეს ისეთ ადგილას, სადაც განსაკუთრებულად მაღალი ტემპერატურის რაიონებს ესაზღვრება დაბალი ტემპერატურის მქონე რაიონები. 3000 წლის წინ, ჩინეთში სუფრას ამშვენებდა დესერტები, რომლებიც დღევანდელ ნაყინს მოგვაგონებს.
✔ ნაყინის მომზადების რეცეპტი და შენახვის პირობები ახ. წ. XVI საუკუნეში „ში–კინგის" წიგნში გაამხილეს. წიგნში ეწერა, რომ ნაყინის დასამზადებლად საჭიროა ყინულსა და თოვლს ერთმანეთი შევურიოთ და ნარევი ბროწეულის, ფოროთოხლისა და ლიმნის ნაჭრებით მოვრთოთ.
✔ჰიპოკრატე თვლიდა, რომ ნაყინს ადამიანის განკურნება შეეძლო
✔ ალექსანდრე მაკედონელს ინდოელები და სპარსელები ნაყინით შეხვდენენ. სწორედ ამ პერიოდში დაიწყეს კენკრის გაყინვა თოვლში. მონებს მთებში აგზავნიიდნენ, რათა თოვლი მოეძებნათ, შემდეგ კი თოვლს ყინავდნენ და ყინულის სარდაფებს აშენებდნენ. არსებობს 1040 წლის ხელნაწერი, სადაც სპარსი მოგზაური, ნასრი-ხოზრაუმი, იტყობინება, რომ კაიროს სულთანის სუფრაზე თოვლი სირიის მთიანი რეგიონებიდან მოჰქონდათ ცივი სასმელებისა და ნაყინის დასამზადებლად.
✔ არსებობს ვერსია, რომ სამხრეთ ევროპაში ნაყინი პირველად მარკო პოლომ შეიტანა XIV საუკუნეში. მან ნაყინი თავის სამოგზაურო ჩანაწერებში აღწერა. პირველად ნაყინის დამზადება ევროპელი მზარეულებიდან იტალიელმა მზარეულებმა დაიწყეს. მათ გაყინული რგოლების ფორმა ჰქონდათ. ამ ნაყინის რეცეპტი, თანამედროვე რეცეპტთან მიახლოვებულია. პირველად დამზადებული იქნა სიცილიაზე.
✔თანამედროვე დანადგარების გამოგონებამდე, ნაყინს მხოლოდ მაღალი ფენის წარმომადგენლები მიირთმევდნენ, განსაკუთრებულ წვეულებებზე. ნაყინის დამზადება იმ დროს ძალიან რთული იყო.
✔ პირველი თანამედროვე ნაყინი, რომელიც ჩვენთვისაა ცნობილი, რძის, შაქრის, შოკოლადის, ვანილის და სხვა პროდუქტების დანამატებით დამზადდა საფრანგეთის კაფე „Tortoni"-ში.
✔ საშუალოდ, ფერმაში გაზრდილი ძროხა მთელი ცხოვრების მანძილზე იმდენ რძეს იწველება, რომ მისგან 9,000 გალონი ნაყინის დამზადებაა შესაძლებელი.
✔ ნაყინი საფრანგეთში მთელი მოსახლეობისთვის ხელმისაწვდომი 1660 წელს გახდა.
✔ ჰავაიზე არის ხე-მცენარე სახელწოდებით "ნაყინის დიეტა", რომელისაც ვანილის ნაყინის გემო აქვს
✔ დამტკიცებულია, რომ ნაყინს ადამიანები ყველაზე ხშირად კვირა დრეს მიირთმევენ
✔ ნაყინს ყველაზე დიდი რაოდენობით 2-12 წლის ბავშვები და 45 წელს გადაცილებული უფროსები მიირთმევენ.
✔ ნაყინის ჭამა რომ დაასრულოთ 50-ჯერ უნდა ალოკოთ იგი
✔ ნაყინის მჭამელების 5% თავიანთ სასუსნავს ხშირად უნაწილებენ ცხოველებს.
✔ სხვა შტატებთან შედარებით ნაყინს ყველაზე დიდი რაოდენობით კალიფორნიაში აწარმოებენ.
✔ მარკო პოლო იყო ადამიანი, რომელმაც ეს ნუგბარი იტალიაში პირველმა შეიტანა. მან ჩინეთში მოგზაურობისას (356-323) სრულად შემთხვევით დააგემოვნა ნაყინი და გადაწყვიტა რეცეპტი სამშობლოში დაბრუნებისას თან წაეღო.
✔ ნაყინი განსაკუთრებით ამერიკელებს უყვართ.
✔ 1984 წელს, ამერიკის პრეზიდენტმა როლანდ რეიგანმა ივლისის თვე ნაყინის ოფიციალურ თვედ თვედ გამოაცხადა, ხოლო თვის მესამე კვირა ნაყინის საერთაშორისო დღედ.
წყარო: angel.ge
იმედია მოგეწონებათ :) აბა გამახარეთ კომენტარებით :) მართლა ძალიან ბევრი ვიწვალე :)